Uitleg · overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting bij een tweede woning

Koop je een woning waar je niet zelf gaat wonen, dan betaal je sinds 2026 8% overdrachtsbelasting. Voor 2027 ligt een voorstel voor 7%; het parlement stemt daar in november en december 2026 over.

Reken het uit voor jouw situatie →

Wanneer betaal je 8%?

Het lage tarief van 2% geldt alleen als jij als koper er zelf gaat wonen, als hoofdverblijf. Elke andere woning valt onder 8% (art. 14 lid 2 en 3). Dus ook:

Tot en met 2025 was dit tarief 10,4% (Wet op belastingen van rechtsverkeer, versie 2025, art. 14). Sinds 1 januari 2026 is het 8%.

Wanneer 10,4%?

Voor vastgoed dat geen woning is, zoals een winkel, kantoor of bedrijfshal. Dat tarief blijft in 2027 gelijk.

Voorbeeld

Woning van € 350.000TariefOverdrachtsbelasting
Zelf gaan wonen2%€ 7.000
Niet zelf wonen, 2026 en 2027 volgens de wet8%€ 28.000
Niet zelf wonen, 2027 als het voorstel doorgaat7%€ 24.500
Geen woning10,4%€ 36.400

7% in 2027?

In het Belastingplan 2027 stelt het kabinet voor het tarief te verlagen naar 7% (rijksoverheid). Status: voorstel. De Tweede Kamer plant de stemming op 12 november 2026. Volgens de rijksoverheid stemmen beide Kamers in november en december. Gaat het door, dan scheelt een overdracht in januari 2027 je 1% van de koopprijs. Tot de stemmingen rekenen wij met 8% en tonen we 7% ernaast.

Andere kosten bij een tweede woning

Rekenhulp

Bereken de overdrachtsbelasting voor je tweede woning

Kies "Ik ga er niet zelf wonen" en zie het bedrag bij 8% en bij het voorstel van 7%.

Naar de rekenhulp →

Lees ook

Bronnen

Getallen laatst gecontroleerd op .